vendelaasplund.blo.gg -

22:31:21 |

2018-09-28


VARDAGSLIVET

 
Fredagar spenderas bäst bland hoppträningar, treåringar och drömmar om att få behålla lovande unghästar upp i åren. Det blir kanske så. Ett liv som slukas upp av hästar och ridsport. En väldigt egen bubbla som åtminstone jag aldrig vill kliva ut ur. Det är som att alltid leva ett steg utanför verkligheten. Medan omvärlden upptäcker livet som unga vuxna kryper jag djupare in i ett introvert hästliv där en inbillad illusion av att Hoppcentrum är det enda stället på jorden faktiskt är sanningen. 
 
Min mamma frågade om vi skulle fira jul i slutet av november, för i december är jag iväg och tränar med mina hästar. Det är sen gammalt. Att jag bara rider. Eller kanske nytt. Det är ett påhitt. Hästlivet är ett påhitt. Högt älskat, genomvidrigt och oersättligt. Lördagskvällen som spenderades på tävling i ösregn och måndagsmorgnar som kantas av energiska unghästar som sätter balansen på prov. 
 
Med världens sämsta tålamod och en evinnerlig strävan efter att hitta känslan i ridningen så fortgår det. Påhittet. Kärleken till hästarna som aldrig sinar och vetskapen om att inget ersätter den här livsstilen. 
 
"Rom byggdes inte på en dag och Rom växer fortfarande"

18:51:00 |

2018-09-27


VARDAGSLIVET

 
Helt lediga dagar är min stora skräck. Dagar som idag. Att flyta runt planlöst utan syfte med känslan av att tiden står still. Den ständiga inre stressen av att inte vara på väg. Som att livet är ett mentalt maraton mot en deadline omöjlig att nå. Fasa inför fritid skapar den betryggande känslan av att besluten kring vägvalen i livet har varit rätt. 
 
Hur som. Lediga dagar innebär fokus på 'mina' hästar. Inessa har galopperat för första gången i ridhuset med mig på ryggen och med ett knivskarpt temperament är jag lycklig varje sekund hon är medgörlig. Trots att hon ger mig gråa hår och sätter tålamodet på prov dagligen har jag alltid ett leende på läpparna kring Inessa. Ynka två och ett halvt år gammal med ett självförtroende som hade räckt till hela jordens befolkning och fler därtill. Prinsessan i stallet. Vilket hon är väl medveten om. Come on princess. Om jag någonsin får behålla en häst lik Inessa kan jag skatta mig själv lycklig. 
 
Nettan gjorde ett riktigt bra pass med bommar i ridhuset och jag var mer än nöjd. Jag är så tacksam över att få ha henne i stallet. Jag lär mig så otroligt mycket av henne var dag och jag märker stor skillnad i ridningen av unghästarna sedan hon kom till mig. Det är logiskt att det underlättar träningen av inridningshästar när jag dagligen rider samt hoppar äldre hästar, men fortfarande så lycklig över det faktum att jag för första gången i livet får ha en utbildad häst på längre sikt. Det är långt ifrån enkelt men det är ingen häst som kommer tas ifrån mig inom den närmsta tiden och 
 
Och det bästa av allt. Även hemska lediga dagar kan toppas av höjdpunkter. Hästen jag velat ha i träning såg fin ut på plåtarna och förväntas anlända till Hoppcentrum inom en snar framtid. Jag nyper mig i armen och spricker av lycka av bara tanken av att det blir verklighet. Tänk om. Jag hoppas så innerligt mycket. 
 

21:47:48 |

2018-09-26


VARDAGSLIVET

 
"När det börjar bli bekvämt måste du hitta något som gör allt lite obekvämt igen, annars kommer du att fastna. Det måste alltid skava lite."
 
Jag frågar mina hästar vad dom önskar sig i julklapp och besvarar frågan själv med; "ni får allt ni vill ha" och pussar dom på mulen, en komisk monolog i sin mest dystra form som berättar historier om ett enformigt liv och skit under naglarna. Verkligheten som är upplagd för total eufori. Bland skarpa dialoger och tilltrasslade tankar. Lite jagad av känslan att tiden tickar på. Stressa inte men stressa ändå. 
 
Jag ser väldigt ödmjukt på att det går att skapa kunskap ur ingenting. Med Peder Fredricssons sommarprat som bakgrundsljud är motivationen ständig. Varenda liten detalj finslipas ständigt. Kraven har höjts markant. Och det är bra. Att dagligen träna med struktur, precision och eftertanke på den här nivån är viktigt. Hoppa in i ett sammanhang där du är överlägset sämst och du lär dig mer på en vecka än under en hel livstid.
 
Livet får 12/10.